Magnesium og graviditet

Hvad er magnesium og hvorfor er det vigtigt i graviditeten?

Magnesium er et mineral som er en vigtig byggesten for hele kroppen, dens muskler, led og knogler. Mineralet findes i alle kroppens celler og er afgørende for et sundt helbred.

Mangel på magnesium under graviditeten, kan vise sig i mange former f.eks. kramper, uro i benene, smerter og væske – alt sammen noget, som er typiske graviditetsgener hos gravide.

Mineralet bidraget til en lang række funktioner, som kroppen behøver, for at kunne fungere optimalt. Her er et lille udpluk:

– At mindske træthed og udmattelse
– Elektrolytbalancen (kroppens saltbalance)
– Et normalt energistofskifte
– Nervesystemets normale funktion
– En normal muskelfunktion
– En normal proteinsyntese
– En normal psykologisk funktion
– At vedligeholde normale knogler
– At vedligeholde normale tænder
– Celledelingsprocessen

Magnesium mangel under graviditeten

Så længe man, som gravid, spiser sundt og varieret, vil man som udgangspunkt få nok magnesium og behøves derfor ikke yderligere tilskud. Døjer man alligevel med kramper, uro i benene, hovedpine eller søvnbesvær er det værd at prøve, at tage et magnesiumtilskud. Det har i mange tilfælde en positiv effekt på generne (OBS. Kramper og hovedpine bør altid vurderes af en læge).

Hvis gravide indtager for lidt magnesium, øger det risikoen for forhøjet blodtryk, svangerskabsforgiftning og for tidlig fødsel. Det er heldigvis sjældne tilfælde, men man skal selvfølgelig være opmærksom – så både mor og baby har det godt.

Vidste du at stress i høj grad kan øge magnesiumtabet? 

Ved lettere mangel på magnesium, kan man opleve symptomer som muskelsvaghed, nedsat appetit og generel træthed under graviditeten. Heldigvis, er det forholdsvist nemt at rette op på igen gennem magnesiumholdige fødevarer. Selvom det måske lyder nemt at opretholde den rette mængde magnesium i kroppen, er der desværre mange der alligevel ikke får indtaget nok. Derfor kan det være en god idé at få lidt ekstra magnesium, på den ene eller den anden måde. 

Hvordan optages magnesium?

Kort og godt – magnesium optages bedst gennem huden. Seneste forskning har vist, at man opnår langt hurtigere og bedre optagelse af magnesium gennem huden end ved at indtage det oralt i form af eksempelvis piller. Det skyldes, at ved oral indtagelse, vil mavesyren gå ind og nedbryde store dele af magnesiummet og dette undgår man, ved optagelse gennem huden. Udover mavesyrens indvirkning, kan der derudover gå op til flere måneder før der er opbygget et tilstrækkeligt niveau af magnesium ved indtagelse af piller.

Produkter i Preggobox med magnesium

Epsom Bath Salt fra Sard
En udrensende og vanddrivende salt, som ikke udtørrer eller svider på sart hud. Salten opløser urenheder, hjælper til at udskille affaldsstoffer og mindske væskeophobninger i krop og ben. Derudover reducerer saltet inflammation og lindrer smerter og muskelkramper. Epsom salt beroliger krop og sind og er derfor god inden sengetid til at fremme søvnen.

Kan bruges til fodbad, karbad eller som bodyscrub, hvis det blandes med en ren olie.

Magnesium Original Spray
Magnesium spray giver øget magnesiumindhold i kroppen. Der er anvendt 100% naturlig Magnesiumklorid fra kilden Zechstein Inside® i Holland.

Spray mellem 5 og 10 pust, to gange dagligt, over hele kroppen og massér olien på huden. Optages af cellerne og musklerne på få minutter. 10 pust indeholder minimum 150mg magnesium.

Kan svide på huden ved optagelse. Prøv først på et lille område. Kan anvendes efter behov eller ved akutte muskel kramper eller spændinger i muskulaturen. Produktet indeholder ingen kunstige ingredienser.

Hvor findes magnesium?

Magnesium får vi blandt andet gennem vores daglige kost, og derfor er det vigtigt at sørge for, at få sunde og varierende måltider – og selvfølgelig nok af de fødevarer som rent faktisk indeholder magnesium.

Du finder blandt andet magnesium i følgende fødevarer:
– Grøntsager som artiskok, ærter, spinat og løg
– Frugt som bananer
– Mælk og mejeriprodukter som mælk, yoghurt og ost
– Fisk
– Vegetabilske olier
– Nødder, frø og kerner som paranødder og mandler
– Kød som svinekød, oksekød og and
– Ris
– Mørk chokolade
– Almindeligt postevand

Et lille godt råd: 100 gram mandler dækker stort set det daglige magnesiumbehov.

Inspiration til køkkenet
Hvis du mangler inspiration til lækre og velsmagende retter med ovenstående fødevarer, kan du besøge Helsam’s opskriftsunivers, hvor du bl.a. finder opskrifter på spinatsalat med æble og brændte paranødderjomfruhummer med røget tangoliemandelmælk og stenalder myslibarer med chiafrø og kokos

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*

*

*